Melyik étrend-kiegészítő mire jó? – Multivitaminok, D-vitamin, omega-3 áttekintés
Vitaminbumm vagy tudatos pótlás?
Az elmúlt években robbanásszerűen megnövekedett az étrend-kiegészítők piaca. A multivitaminok, a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak és tucatnyi egyéb készítmény ma már szinte minden háztartásban megtalálhatók. De vajon mikor van rájuk valóban szükség? Mikor hasznosak, mikor feleslegesek, sőt: mikor lehetnek ártalmasak? Ebben a cikkben objektív, tudományosan megalapozott szemlélettel járjuk körbe a leggyakoribb étrend-kiegészítők szerepét.
Multivitaminok: a mindenre-jó csodaszerek?
A multivitaminok olyan készítmények, amelyek több vitamin és ásványi anyag kombinációját tartalmazzák. Leggyakrabban napi egy tabletta formájában szedhetők, és arra szolgálnak, hogy pótolják az étrendből hiányzó mikrotápanyagokat.
Bár kényelmes megoldásnak tűnhetnek, fontos megjegyezni, hogy az egészséges, változatos étrend már önmagában is fedezi a legtöbb vitamin- és ásványi anyag-szükségletet. A multivitaminok akkor indokoltak, ha valaki speciális diétát követ (pl. vegán, gluténmentes), felszívódási zavarban szenved vagy bizonyos élethelyzetben van (pl. terhesség, időskor, betegség utáni regeneráció).
D-vitamin: a “napfényvitamin” jelentősége
A D-vitamin szerepe messze túlmutat a csontok egészségén. Számos kutatás kimutatta, hogy kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében, a gyulladásos folyamatok szabályozásában, sőt egyes daganatos betegedések megelőzésében is.
A bőr a napsugárzás hatására termel D-vitamint, ám Közép-Európában a napsütéses órák száma ősszel és télen nem elegendő a megfelelő termeléshez. Ezért az orvosok többsége ősztől tavaszig javasolja a napi D-vitamin-pótlást (felnőttek esetében átlagosan 2000 NE mennyiségig biztonságos).
Omega-3 zsírsavak: a szív és agy védelmezői
Az omega-3 zsírsavak közé sorolt EPA és DHA kulcsfontosságúak a sejthártyák egészségéhez, a gyulladások csökkentéséhez, a szívműködés, érendszer és az agy optimális működéséhez. Hiányuk esetén nőhet a depresszió, demencia, szívbetegség kockázata.
Természetes forrásuk a tengeri halak (pl. lazac, makréla, hering), de hazánkban ezek ritkán szerepelnek a mindennapi étrendben. Omega-3 kiegészítőt vásárolhatunk halolaj-, krillolaj-, vagy növényi alapú (algaolaj) formában, utóbbi vegetáriánusok számára is alkalmas.
Mire figyeljünk vásárlásnál?
Nem minden kiegészítő egyforma minőségű. Vásárlás előtt ellenőrizzük a gyártó hitelességét, a hatóanyagok pontos mennyiségét, a szavatossági időt, és hogy az adott termék rendelkezik-e élelmiszer-biztonsági regisztrációval. Egyes termékek fölszívódása csak zsiradék jelenlétében hatékony (pl. D-vitamin), míg másokat ükres gyomorra kell bevenni.
Hasznos lehet de nem helyettesít
Az étrend-kiegészítők hasznos eszközök lehetnek az egészségmegőrzésben, de nem helyettesítik a kiegyensúlyozott étrendet és életmódot. Törekedjünk az informált döntéshozatalra, kérjük szakember tanácsát, és ne dõljünk be a “mindenre gyógyír” ígéreteinek. A tényleges szükség, az egyéni állapot és az orvosi javaslat legyen az iránymutatásunk.